Nieuws uit de Spreekstal

Welkom op de website van De Spreekstal!

“Nieuws uit de Spreekstal” zal je regelmatig op de hoogte houden van alles wat er in en rond De Spreekstal gebeurt. Hier vind je bijvoorbeeld aankondigingen van wandelingen en andere activiteiten die worden georganiseerd. En hier zal ik je ook van tijd tot tijd laten zien hoe de natuur in Drenthe zich door het jaar heen ontwikkelt. Als je niets wilt missen, schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief “Nieuws uit de Spreekstal”!

24/12/17

Wat doet een wandelcoach in Drenthe?                                                                             

Nadat ik een aantal maanden geleden deze website presenteerde, ontving ik vele lieve, mooie en positieve reacties. Ik wil iedereen daarvoor hartelijk danken. Er waren ook mensen die toch wat meer wilde weten over wandelcoaching. Wat doet een wandelcoach? En wat is het verschil met een natuurcoach? Een wandelcoach is een coach die al wandelend zijn of haar klanten begeleidt, en als natuurcoach betrek je daarin ook de omliggende natuur. En wat doe ik als wandelcoach in Drenthe?

Het antwoord klinkt iets gemakkelijker dan het is: helemaal niets. Ik heb geen antwoorden, geen adviezen en geen oordeel. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen zelf het antwoord weet op de vragen waar hij/zij mee zit. Waarom is het dan toch zo moeilijk om bij dat antwoord te komen? Het antwoord zit vaak verborgen onder een dikke laag van gewoonten (patronen) en aannames die daar meestal jaren geleden overheen is gelegd. Daar doorheen breken kan een pijnlijk proces zijn, en liever gaan we dat dan ook uit de weg. We zoeken op een andere plek, waar we het antwoord gemakkelijker denken te vinden. We zijn ons niet bewust van het antwoord, en ook niet van het ontwijken. En soms zelfs niet van de echte vraag waar we mee worstelen.

Een coach kan door goed waar te nemen, goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, en soms een passende oefening met je te doen, je bewust maken van dat proces. Hierdoor krijg je als klant weer zicht op dat waarvan je je niet bewust was. Zicht op het eigenlijke probleem, op je gedachten- en gewoontepatronen en je aannames.  Inzicht krijgen, en bewust worden van je eigen wijsheid, werkt bevrijdend.  

Het afgelopen jaar heb ik als coach een collega mogen begeleiden in een prachtig coachtraject. Over het proces waar hij doorheen ging, schreef hij het volgende blog op Facebook.

Ik mocht het hier van hem overnemen:

Vrolijk hart.  

Geschreven door Arie Mulder, Op Pad Coaching. 

Begin dit jaar liep ik met iemand over de heide, niet om te coachen, maar om gecoacht te worden.

Ik had bedacht dat het goed was om iemand mee te laten kijken, mee te laten lopen op mijn pad. Er was kort daarvoor veel veranderd in mijn leven, en ik wilde graag met de voeten op de grond blijven. En me niet verliezen, in werk, verdriet, depressie of wat dan ook maar.

Ik ervoer o.a. hoe fijn het is om tijd voor jezelf te nemen. Even niet te hoeven presteren of te zorgen.

Als kind ben ik redelijk veel ziek geweest en ook niet altijd even vrolijk. Zo niet depressief. Op een gegeven moment heb ik ervoor gekozen dat ik me niet zou laten kisten. Dat was een zeer belangrijke beslissing.

Ik kwam erachter dat er veel kracht in me zat en dat andere mensen best heel leuk konden zijn. Er volgden jaren van keihard werken, afgewisseld met zo nu en dan een terugval in depressie al dan niet in combinatie met ziek zijn. Uiteraard voelde ik me dan helemaal niet sterk. En tot op de dag van vandaag voel ik soms schaamte, al wordt het steeds minder. De periodes van keihard werken waren soms heerlijk, maar wel zeer ongezond. Het was een verslaving, die door bijna iedereen werd geaccepteerd en door menigeen werd ik ervoor geprezen.

Tijdens een oefening met mijn coach kwam ik erachter dat mijn oorspronkelijke hart (zuivere hart) niet het hart is van een klein, bang, ziek en depressief jongetje. maar een mooi, gaaf en schoon hart. Onbeschadigd en in prima conditie.

Wat een openbaring!

Ik zag mezelf, ondanks de nodige therapieën, een geweldige coachopleiding, in de basis nog steeds als “depressief jongetje”, dat vooral hard zijn best deed om daar bij weg te blijven. Maar, in de basis was ik dat dus niet!

Enkele maanden geleden werd ik pas verdrietig, omdat ik stopte met rennen en bewijzen dat het wel goed met me ging. En ik wist dat het klopte. Ik was in mijn leven op een plek waar ik niet wilde zijn, maar het was wel mijn plek. Door niet meer te rennen was er verdriet, maar ik kon daarnaast gewoon werken en regelmatig genieten van van alles. De dagen duurden soms erg lang, maar ik wist dat ik niet moest weglopen. En: ik was niet zo depressief als vroeger. Dat alleen al stemde me soms vrolijk.

Niet dat alles nu vanzelf gaat, zo zit het leven nu eenmaal niet in elkaar. Ik denk vaak: ’t blef klooi’n (van Daniel Lohues). Maar ook dikwijls met een glimlach en zelfspot. Ik moest er 49 voor worden. Om erachter te komen dat mijn hart in de basis onbeschadigd is.

Vandaag zag ik de zon opkomen boven het veen. En even later sloot ik aan in een file. En weer die prachtige zon.

Toen dacht ik: ik heb een vrolijk hart!

Zo zie je maar wat een goede coach teweeg brengt! 🙂

13/9/2017

Herfstei

De herfst is in het algemeen niet de meest gangbare periode om een ei te leggen, maar mij is het gelukt!

Mijn website gaat eindelijk online. Mijn ruimte is “openbare ruimte” geworden.

In het vroege voorjaar liep ik zoals zo vaak langs de oevers van de Aa en overal zag ik tekenen van de ontluikende lente. De natuur stond op springen, te popelen om zich in volle glorie te laten zien, en zo voelde ik mezelf ook. Ik zag het helemaal voor me: zó moest mijn website eruit komen te zien, en ik kon niet wachten tot het eindelijk af was.

Het is voor mezelf achteraf dan ook een raadsel waarom het nog zo lang geduurd heeft. Maar ach, de blaadjes lieten zich ook niet dwingen eerder tevoorschijn te komen, de vogels kwamen echt niet voor hun tijd terug uit het zuiden gevlogen: in de natuur komt alles op zijn tijd. Ik vertrouwde er dus maar op dat ook mijn website op het juiste moment af zou zijn.

En kijk: de herfst werpt zijn vruchten af!

Ik hoop dat heel veel mensen de weg naar www.uitdespreekstal.nl zullen vinden, en dat De Spreekstal voor velen iets zal kunnen betekenen. Je bent welkom!